"Κυκλάδων άνθρωποι" artnotakymothoe© Νότα Κυμοθόη, ακρυλικά σε ξύλο
Νότα Κυμοθόη "Κυκλάδων άνθρωποι"
Είναι καιρός ν΄ανατρέξουμε στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας και να διδαχτούμε από αυτόν, ευεργετώντας τον τόπο μας Ελλάδα, σε στεριά και θάλασσα για το καλό όλων μας, όσων κατοικούμε αυτόν τον ιερό τόπο.
...
Νότα Κυμοθόη "Κυκλάδων άνθρωποι"
Από το 2003 έχει απασχολήσει την σκέψη μου η ζωή των ανθρώπων στις Κυκλάδες και μάλιστα με έχει συγκινήσει ο πολιτισμός και όλη η ιστορία τους. Σε ανοιχτές ακροάσεις στο εργαστήριό μου τότε, με πολλά άτομα που έρχονταν για να μάθουν γι΄αυτό, μέσα από τις αφηγήσεις μου συνζωγραφίζοντας μαζί μου, αλλά κι απλά ακούγοντας, στην πορεία δημιούργησαν διάφορα...
Η οικονομική κρίση που ακολούθησε, άλλαξε όλων μας τους δρόμους, αλλά και τις πορείες του καθενός.
Απλά λοιπόν, ψάχνοντας τα αρχεία εκείνης της εποχής, βρήκα αυτό το υπέροχο κομμάτι από ξύλο, ζωγραφισμένο ενεργειακά και με τρόπο τελετουργικό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως το λευκό μάρμαρο στ΄αρχαία ελληνικά αγάλματα ήταν ζωγραφισμένο. Τα χρώματα ήταν από τη φύση και τα τοποθετούσαν τελετουργικά, για κάποιο λόγο...
Θα επανέλθω για το θέμα αυτό και σε κάποια άλλη μου ανάρτηση...
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους τους φίλους και σε όλες τις φίλες του διαδικτύου, ευχαριστώντας ιδιαίτερα γι΄ αυτήν την ευκολία επικοινωνίας και να έχετε υπομονή, γιατί είναι η καλύτερη αρετή, αλλά και να έχετε αγάπη, γιατί με αυτήν έρχεται και η ηρεμία, που οδηγεί σε ισορροπία.Φιλιά πολλά κι όλου του κόσμου τ΄αγαθά με απλοχεριά!!! Στην αρχαία Ελλάδα, ο μήνας Οκτώβρης, μιας και σήμερα έχουμε πρωτομηνιά, ήταν ισοδύναμος με το 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα Βοηδρομιώνα και το 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα κι ήταν μήνας με προστασία του θεού Απόλλωνα. Ο μήνας αυτός ήταν πλούσιος σε γιορτές: Προηρόσια, Πυανόψια, Θησεία, Απατούρια, Οσχοφόρια, Θεσμοφόρια, καθώς οι κάτοικοι της Αττικής αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τη θεϊκή προστασία για όλο τον κύκλο των γεωργικών εργασιών τους, που μόλις άρχιζε. Στην επαρχία στις ημέρες μας ονομάζεται ο Οκτώβρης και Βροχάρης αλλά και Σποριάς ή Σποριάτης ή Σπαρτός, γιατί φέρνει τις ευεργετικές βροχές για τη σπορά των σιτηρών. Κι έτσι έχει βγει και η λαϊκή παροιμία «Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οχτώ σακιά δεν γέμισες». Ονομάζεται όμως και Μπρουμάρης δηλαδή ομιχλώδης, σκοτεινός, επειδή έχει συνέχεια σύνεφά έτοιμα για βροχή ή βρέχει συνέχεια.
Καλημέρα και πάλι και καλό μήνα σας εύχομαι και χαμογελάστε, η βροχή είναι ευεργετική... Χρειάζεται για την αφθονία της γης και για όλους μας. Ας ευχαριστήσουμε τη βροχή κι ας υποδεχτούμε το 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα με χαρά!!!Είναι καιρός ν΄ανατρέξουμε στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας και να διδαχτούμε από αυτόν, ευεργετώντας τον τόπο μας Ελλάδα, σε στεριά και θάλασσα για το καλό όλων μας, όσων κατοικούμε αυτόν τον ιερό τόπο.
...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου